Çocuklarda yüksek ateş nasıl düşer? Yüksek ateş derecesi kaçtır? Bebeklerde ateş düşürme yöntemleri. Son günlerde artan ateş şikayetleri internette yapılan bebeklerde yada çocuklarda ateş nasıl düşer aramalarını yükseltti.
Bahar ayının gelmesiyle birlikte hava sıcaklıklarının hızlı düşüp hızlı yükselmesi nedeniyle bebekler ve çocuklar çabuk hasta oluyor.
NORMAL ŞARTLARDA ATEŞ EN DÜŞÜK VE EN YÜKSEK KAÇ DERECE OLMALIDIR?
Normal vücut ısısı 36.5-37.5 arasındadır. Ortalama vücut ısısı 37 olarak kabul edilmektedir. İnsan vücudunun ısısı yaşa, yapılan aktiviteye ve günün saatlerine göre değişiklik göstrebilir.
Bebeklerde vücut ısısı yaşça daha büyük çocuklara ve erişkinlere göre daha yüksektir. Dünyaya yeni gözlerini açan bebeklerin ortalama vücut sıcaklıkları 37.5 derecedir. Sabah saatlerinde vücut sıcaklığı daha düşük iken akşam saatlerinde yarım (0,5) derece daha yükektir.
AŞAĞI BELİRTİLER VARSA HEMEN HASTANEYE GİDİLMELİDİR!
3 yaş altındaki bebeklerde ateş varsa mutlaka hastaneye başvurulmalıdır. Daha büyük çocuklarda dirençli ateş varsa, sık aralıklarla yükseliyorsa, beraberinde halsizlik, genel durum bozukluğu, kusma, baş ağrısı, ishal, öksürük, nefes darlığı, döküntü, eklemlerde şişlik ve bilinç kaybı varsa ebeveynler çocuğu acil olarak hastaneye götürmelidir. Özellikle 3 günden daha uzun süren dirençli ateş olması ciddi bir durumun göstergesidir ve hastaneye başvurulmalıdır.
ATEŞLE İLGİLİ DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR NELERDİR?
Aileler çocuklarında ateş olduğunda özellikle ateşli havale korkusu ile telaşlanıp kaygılanıyorlar. Oysa ateş vücudun infeksiyon etkenleri ile savaşmada verdiği sağlıklı bir tepkidir. Bu açıdan bakıldığında ateşin vücuda faydalı olduğu bilinmelidir. Ateş düşürücüler gerekli olmadığı takdirde kullanılmamalıdır. Ateş düşürücü infeksiyonu tedavi etmez, sadece çocuğu rahatlatır.
ÇOCUĞUNUZUN ATEŞİ DÜŞMÜYORSA LİMON MUCİZESİNİ DENEYİN
Özellikle mümkünse sulu bir limonu alıyoruz. Limonu muslukta güzelce yıkıyoruz.
Limonun tepe kısmını içi görünecek şekilde hafifçe kesiyoruz. Yani üstten bir pencere açıyormuşuz gibi düşünebilirsiniz.
Kestiğimiz ve üstü açılan yere bir miktar tuz serpiyoruz. Abartmaya gerek yok. Yemek tabağınıza attığınız kadar düşünebilirsiniz.
Daha sonra evde bulunan bir maşa yardımıyla limonu kıstırıp tepe noktası yani tuz döktüğümüz yerin üstte olacak şekilde ocakta alttan ısıtmaya başlıyoruz.
Limon ısındıkça yukarıda kalan kısma döktüğümüz tuzun eridiğini göreceksiniz.
Limon ocakta ısınmaya başladıktan hafif hafif çıt çıt sesler gelmeye başlayacak ve limonun alt kısmı siyahlaşmaya başlayacaktır.
Ocağı kapatıp limonu tabağa koyuyoruz. Sıcak olduğu için sakın elinizle tutmayın.
Bir bez yardımıyla yada eldiven kullanarak limonu tutup bir kaseye suyunu sıkınız.
Daha sonra çocuğunuzun yada yetişkin bireyin ayak tabanına, koltuk altlarına ve alnına yavaş yavaş limonun suyunu sürünüz.
Özellikle ayak tabanı en önemli yer. Oradan limon suyunun emilimi daha hızlı gereçekleşmektedir.
Bu işlemler sırasında çocuğunuz huylanabilir. Ona bu suyun iyi olduğunu ve rahat bir uyku uyumasına yardımcı olacağını kızmadan söyleyebilirsiniz.
Bu işlemi yaptıktan yaklaşık 10-12 dakika sonra vücut sıcaklığı hızla düşmeye başlayacaktır.
Limon suyu işlemini yapıldıktan 1-1,5 saat sonra ılık bir duş yine faydalı olacaktır.
Bunlara ek olarak eğer yedirebilirsiniz sulu meyveler, ananas, sulu elma gibi meyveler de çocuklarda rahatlama sağlayabilir.
Ancak yinede ebevynler nöbetleşe çocuğun ateşini gece boyunca ölçmeye devam etmelidir.
NOT: YÜKSEK ATEŞ TEHLİKELİDİR. BURADA ANLATILAN ÇÖZÜMLER DOĞAL YOLLA YAPILAN YARDIMCI TAVSİYELERDİR. EN DOĞRU KARARI DOKTOR VERECEKTİR.