Akdeniz Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Aymen, ağaç mamulleri ve orman ürünleri ihracatının, 2004 yılında bir önceki yıla oranla yüzde 36 arttığını bildirdi.
Yönetim kurulu toplantısının ardından bir basın toplantısı düzenleyerek 2004 yılı çalışmalarını ve 2005 hedeflerini açıklayan Bülent Aymen, Akdeniz Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği`nin 2004 yılında büyük bir başarı göstererek yüzde 36`lık bir ihracat artışına ulaştığını söyledi.
2003`te 135 milyon 634 bin dolar olan orman ürünleri ihracatının 2004`te 184 milyon dolara yükseldiğini kaydeden Aymen, 2005 yılının ocak ayında da 14 milyon 820 bin dolarlık bir iharacat rakamı elde ederek geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8`lik bir artış sağladıklarını belirtti.
Aymen, 2005 yılında ise yüzde 25`lik bir ihracat artışı beklediklerini ifade ederken, yüzde 25`lik reel maliyet artışına ve dolar kurundaki yüzde 15`lik azalmaya rağmen Türk ihracatçısının bu artışı kendi gayreti ile gösterdiğini söyledi.
Akdeniz Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Bülent Aymen, bunun yanında bölgede unutulmaya başlayan bir takım ürünlerin de ihracatının yapılması için çalışmalar yaptıklarını kaydederek, "Çevre ve Orman Bakanlığı Doğu Akdeniz Ormancılık Araştırma Müdürlüğü ile 2002 yılında başlattığımız Doğu Akdeniz Bölgesi Kekiklerinin Kültüre Alınması ve Islahı Projesi başarı ile sonuçlanmış, kekik tohum ve fideleri üretim aşamasına gelmiştir. İhracat artışında bu projenin de çok büyük katkısı olmuştur.
Ayrıca bir başka proje de Biberiye Projesi`dir. Biz ihracat şansını kaybetmiş olan biberiyeyi koruma altına aldık. Bu da 5 senelik bir proje. 5 sene sonra bu ürünü de ön plana çıkarmış olacağız" dedi. Aymen, 2004`te kekik ihracatının 500 bin dolar olduğunu, bu üründeki ihracat hedeflerinin 2.5 milyon dolar, biberiyede ise 1.5 milyon dolar olduğunu sözlerine ekledi.
Açıklamasında, Uluslararası Bitki Konvansiyonu`nun aldığı karar gereği, birçok ülke tarafından uygulamaya geçilen, tüm ahşap malzemesi ihracatında `ISPM 15 Standardı`nın Türkiye`de de 2006 yılında zorunlu hale getirileceğini hatırlatan Aymen, "Bu konudaki hazırlıklarımızı tamamladık.
Bu uygulama ile yurt dışına gidecek ve ülkemizce ithal edilecek ahşap malzemede bakteri ve larvaların taşınması önlenecektir" diye konuştu. Bülent Aymen, bölge ihracatçısı için önemli bir yere sahip olan Irak`taki durumun ihracatı büyük ölçüde etkilediğini belirtirken, alternatif pazarlara yöneldiklerini kaydetti.