UÇUK
Ağız çevresi, dudak kenarları ve burun delikleri çevresinde meydana gelen, Herpes Simplex isimli virüsün neden olduğu tekrarlayan, oldukça ağrılı 7-10 gün süren bulaşıcı bir hastalıktır.
Uçuk çıkmadan önce kendini kaşıntı, yanma gibi belirtilerle hissettirir. Bu belirtilerden sonra o bölgede kızarıklık, şişlik ve ardından da sıvı dolu kabarcıklar oluşur.
Bu kabarcıklar patlar ve yaralar meydana gelir. Bu dönemde oldukça ağrılıdır. Yaralar iyileşmeye başladığında üzerinde kabuk oluşur, sonra kabuk düşer ve yerinde daha gergin bir doku oluşur.
Uçuk oldukça bulaşıcıdır, el teması ile vücudun diğer kısımlarına da bulaşabilir. El temasının yanında öpmek ve uçuklu bir kişinin bardak, kaşık gibi eşyalarını başkalarının kullanması ile de bulaşabilir.
Bu yüzden uçuğa dokunulmamalı, dokunulursa da eller sık sık yıkanmalıdır. Yakın temasdan da sakınılmalı eşyaların kullanımı engellenmelidir.
UÇUĞUN OLUŞUMUNA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
1- Yorgunluk, uykusuzluk
2- Uzun süreli yapılan diyet ve açlık
3- Stres, üzüntü
4- Ateşli hastalıklar, enfeksiyonlar
5- Uzun süreli güneş ışığında kalma
6- Hormonal değişiklikler
7- Fazla kullanılan alkol ve sigara
KORUNMA
Uçuk ortaya çıkmadan önce oluşan karıncalanma, yanma gibi belirtiler olduğunda uçuk kremi kullanmak fayda sağlayacaktır.
Uçuk oluşumunu önlemek için yukarda bahsedilen konulara dikkat etmek ve engellemeye çalışma esas kuraldır.
AFT
Uçuktan farklı olarak bulaşıcı olmayan, virüslerin neden olmadığı sıklıkla ağız içinde (dil üzeri, yanak muksası, dudak muksası, diş eti ve damakta) görülen solgun sarı-kırmızı hale ile çevrili oldukça ağrılı yaralar ile karakterize nedeni belirlenememiş, 5-10 gün süren bir hastalıktır.
AFT OLUŞUMUNA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
1- Stres
2- Travma
3- Asitli yiyecekler
4- Lokal tahriş
5- Vitamin eksikliği
6- Bağışıklık sistemini bozan hastalıklar
TEDAVİ
Günümüzde kesin tedavisi olmamakla birlikte amaç rahatsızlığı gidermek ve enfeksiyonu önlemektir.
Çeşitli antiseptik solüsyonlar, kortizonlu kremler ve ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir.
Burada önemli nokta 2 haftadan uzun süren ağız içi yaralarda mutlak doktora başvurmak gereklidir.