SSK Sağlık İşleri Genel Müdürü Prof. Dr. Servet Rüştü Karahan, pilot uygulamayla görülen aksaklıkları düzeltildiğini ve sistemin aksamadan işlemesi provizyon sistemine geçecekleri belirtti. Karahan SSK'lıların özel hastanelerde de ameliyatına imkan olduğunu vurguladı.
SSK Sağlık İşleri Genel Müdürü Prof. Dr. Servet Rüştü Karahan, bugün itibarıyla 81 ilde başlayan "hastanelerin ortak kullanımı" projesinin sağlıklı işlemesi ve suiistimallerin engellenmesi için "provizyon" sistemine geçileceğini açıkladı.
SSK'lı hastaların, randevunun 30 günü geçmesi durumunda özel hastanelerde tedavi ve ameliyat olabileceklerini belirten Prof. Dr. Karahan, ayrıca tüm yurtta uzman hekimlerin bundan sonra mesai saati sonrası saat 20.00'ye, Cumartesi günleri ise 13.00'e kadar muayene yapacaklarını söyledi.
1 Temmuz 2003'te 7 ilde, 11 Eylül 2003'te 11 ilde uygulamaya konulan kamu hastanelerinin ortak kullanımının 1 Ocak 2004 tarihinde tüm yurt geneline yayıldığını kaydeden Prof. Dr. Karahan, "11 ildeki uygulama sırasında edinilen tecrübe ve ortaya çıkan aksaklıklar göz önüne alınarak sistem revize edildi.
İlk önce kapsam genişletildi ve 81 ile çıkarıldı. Sevk olayı ortadan kaldırıldı. Ana sağlığı uygulamaya dahil edildi. Yani, bundan sonra SSK'lı anne adayları, devlet hastanelerinde doğum yapabilecek, tersi de mümkün. 65 yaşını geçmiş muhtaçlar ve kimsesizler ile özel karneleri bulunan özürlüler de ortak kullanımdan yararlanabilecek.
Yeni protokolle birlikte işlemlerin en aza indirilmesi için düzenleme yapıldı. En az fotokopi ile işlemler yapılacak. 6 ay sonra hiç fotokopilere ihtiyaç kalmayacak" diye konuştu.
Yeşil Kart'lı hastaların durumlarının farklı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Karahan, Yeşil Kart sahiplerinin kanun gereği bağlı oldukları dispanserden sevk almaları gerektiğini bildirdi.
BİN ECZANE İLE ANLAŞMA YAPILACAK
Hastanede yatan hastaların ilaçlarını tedavi gördükleri kurumun karşılayacağını ifade eden Prof. Dr. Karahan, ameliyat için gerekli ilaçlar ile serum gibi sağlık maddelerinin karne sahibi tarafından kendi kurumundan temin edileceğini söyledi.
Prof. Dr. Karahan, "Sağlık Bakanlığı'nın yaklaşık 10 gün sonra ilaçta fiyat kararnamesini yayınlamasının ardından sektör önünü görecek, biz de daha rahat masaya oturacağız. Daha önceki indirimler üzerinden 2 puan daha indirim isteyeceğiz" dedi.
PROVİZYON SİSTEMİ SUİİSTİMALİ ÖNLEYECEK
Sistemin düzgün işlemesi ve suiistimallerin önüne geçilmesi için "provizyon" adında yeni bir sistem geliştirdiklerini kaydeden Prof. Dr. Servet Rüştü Karahan, şöyle devam etti:" Provizyon sistemini 6 ay içinde devreye sokacağız.
Bu sistemle özel sektördeki gibi modern sigortacılığın tüm gerekleri yerine getirilecek. Provizyon bir anlamda kontrol mekanizması olacak. Provizyon sisteminin hayata geçirilmesiyle gereksiz kullanımların ve kurumun istismarının önüne geçilmesini hedefliyoruz.
ÖZEL HASTANEDE AMELİYAT İMKANI
SSK sağlık karnesi bulunan hastaların Emekli Sandığı mensupları gibi özel hastanelerde tedavi görebileceklerini kaydeden Prof. Dr. Karahan, "Cerrahi branşlar başta olmak üzere birçok alanda paketler hazırladık. Daha önce bu yönde uygulama vardı ancak yeni düzenlemeyle hizmet alanı genişletildi.
Randevu süresini 1 aya çektik. SSK tarafından ameliyatı için 1 ay 1 gün sonraya randevu verilen bir hastamız, istediği takdirde özel hastaneye sevk edilmek isteyebilecek. " diye konuştu.
Üniversite hastaneleri için uygulamanın farklı olduğunu ifade eden SSK Sağlık İşleri Genel Müdürü Prof. Dr. Karahan, üniversite hastaneleriyle anlaşma olmadığı için SSK doktorlarının gerekli görmesi halinde SSK'lı hastaların sevklerinin yapılacağını söyledi."
GÖNÜLLÜ HEKİMLİK" YURT GENELİNE YAYILIYOR
Dr. Karahan, "Dispanserlerdeki uzman hekim ihtiyacını giderdik. Ana branşlarda her gün uzman hekim bulunacak. Hedefimiz, polikliniklerdeki yoğunluğu yüzde 20-25 oranında azaltmak. 2 yıldır bazı yerde bu sistem başarıyla uygulanıyor. Bununla yaklaşık yüzde 25 oranında hizmet artırımını hedefliyoruz" diye konuştu.