Karpuz üreticilerinden Nuh Güçlü ve Kudret Neni, deniz kenarında yedişer dönüm araziye karpuz ektiklerini, arazi kirasını ise hasat sonrasında Tarsus Mal Müdürlüğü'ne ödeyeceklerini söyledi.
Deniz kenarındaki kumsalı kesinlikle işgal etmediklerini dile getiren Nuh Güçlü, kumsalda karpuz daha iyi ve erkenci yetiştiği için araziyi bu şekilde değerlendirdiklerini belirtti.
Bölgede lodosun çok etkili olduğunu hatırlatan Güçlü, "Lodos ve fırtına az olursa iyi mahsul elde ederiz, aksi halde masrafımızı dahi çıkartamayabiliriz" dedi. Tarsus Sahil Turizm Projesi çerçevesinde otel, motel ve golf sahaları yaptırılmak istenen hazine arazilerine çiftçiler karpuz ekmeye başladı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı bir süre önce ilan vererek, bölgeye yatırım yapmak isteyen kuruluşlara arsa tahsisi yapacağını bildirerek talep kabul edeceklerini duyurmuştu. Bakanlığın yaptığı duyuru sonrasında sahilin biranda çiftçiler tarafından karpuz tarlasına dönüştürülmesi dikkat çekti.
Kulak Köyü yakınlarındaki eski Plaj Birliği sahasından yedişer dönüm araziye karpuz eken çiftçilerden Nuh Güçlü ve Kudret Neni, hasat sonrasında işgal edilen alan kadar yerin kirasını Tarsus Mal Müdürlüğü'ne ödeyeceklerini söyledi.
Deniz kenarındaki kumsalı kesinlikle işgal etmediklerini dile getiren Nuh Güçlü, kumsalda karpuz daha iyi ve erkenci yetiştiği için araziyi bu şekilde değerlendirdiklerini belirtti.
Bölgede lodosun çok etkili olduğunu hatırlatan Güçlü, "Lodos ve fırtına az olursa iyi mahsul elde ederiz, aksi halde masrafımızı dahi çıkartamayabiliriz" dedi.
Krizbi türü erkenci karpuz ektiklerini dile getiren Güçlü, erkenci karpuz tohumunun kilosunu 1 milyar liraya aldıklarını, ürünü lodostan korumak için kilosunu 1 milyon 800 bin liradan naylon aldıklarını, ürün elde etmekte en büyük masrafın işçilik masrafının tuttuğunu kaydetti.
Bir afet ya da kuruma olmadığı sürece dönüm başına 3'er ton karpuz beklediklerini ifade eden Nuh Güçlü'ye, karpuz ektikleri arazilere turizm tesisleri yapılacağının hatırlatıldığında, "Burası bakir bir alan, ancak çevre kirliliği çok. Lodos çok fazla eser.
Eğer buralara tesis yapılırsa bölgedeki herkes sevinir ve ekonomik olarak bir şekilde etkilenir. Hep televizyonlarda izlediğimiz yabancılar o zaman bizim buraya da gelir ve burası da bir cennete döner.
Şimdi sahile karpuz ekiyoruz ancak, bu geçici. Yeter ki buralara tesis yapılsın ve işletilsin. Devlet buralara yatırım yapmakta geç bile kaldı. Yıllardır sahilimiz boş duruyor" dedi.